Het Finse en Zweedse Lapland is in de winter bijna in constante duisternis, maar des te beter kan je de dansende lichten van de aurora borealis te zien. De uitgestrekte wildernis van Lapland, waar rendieren in aantal groter zijn dan mensen, biedt uitstekende skimogelijkheden, sneeuwschoenwandelen, huskytochten en ijszwemmen. En dat allemaal terwijl je frisse en zuivere lucht inademt. In december een lapland vakantie ondernemen is niet alleen het perfecte seizoen, maar ook de perfecte tijd om Lapland te bezoeken. Tijdens een lapland vakantie is huskies ontmoeten in hun natuurlijke omgeving een onvergetelijke ervaring. Het kost wat moeite om het onder de knie te krijgen, maar de ervaring van het doorkruisen van het landschap van Lapland op een hondenslee is een buitengewone ervaring. Er zijn tal van huskysafari’s beschikbaar. Beginners wordt eerst aangeleerd hoe de touwen te hanteren voordat ze zich op een slee voor twee personen laten trekken door zes honden. Deze safari’s variëren van een snelle rit van een uur tot een overnachtingavontuur. Het maakt niet uit welke safari je kiest! Naar lapland reizen en door de sneeuw gaan met een hondenslee betekent dat je heel wat te weten komt over de huskies uit Alaska en Siberië. Misschien neem je wel na een lapland vakantie een husky in huis?

Lapland vakantie om het noorderlicht te bewonderen

Atmosferische gassen die worden bewogen door zonnewind veroorzaken de aurora borealis, ook bekend als het noorderlicht. In het Fins staat het bekend als ‘revontulet’, wat ‘vosvuurtjes’ betekent. Om de glorie en grootsheid van deze hemelvertoning, die ook bekend staat als de aurora borealis, ten volle te waarderen, moet je een lapland vakantie ondernemen. Ter plaatse kun je je in een slaapzak onder de sterrenhemel nestelen om het prachtige lichtspel te zien buigen, krullen, slingeren en flikkeren. Het noorderlicht mag absoluut niet ontbreken tijdens jouw lapland vakantie. Je zou in de voetsporen kunnen treden van iedereen die het al gedaan heeft of je kunt je eigen tocht uitstippelen, of je kunt Xplore The North contacteren. Uiteraard moet je ook weten wanneer je moet gaan en welke plaatsen geschikt zijn om het noorderlicht te bewonderen. De Lofoten (Spitsbergen) zijn de meest ideale plek om dit bijzonder natuurverschijnsel te ervaren. De zomer is bijvoorbeeld een goed moment voor een lapland vakantie, maar een beter moment om het nooderlicht te zien, is eigenlijk tussen de winter en de lente. Op donkere, heldere, poolavonden in de winter is het noorderlicht bijzonder spectaculair. Een website van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI), met de naam “Auroras Now!” biedt webcams van de nachtelijke hemel. Meld je aan om e-mailmeldingen te ontvangen voor de beste noorderlicht-omstandigheden.

Hoe er geraken?

Het Finse Lapland is een van de meest afgelegen plekken in de wereld en tegelijkertijd ook het centrum van alle activiteiten in het land. Lapland is gemakkelijk te bereiken vanuit elk deel van de wereld. De reistijd is afhankelijk van hoe je er naartoe wilt reizen. Je kunt in Lapland geraken per vliegtuig, trein, bus of auto. Wil je dit paradijs in de sneeuw vinden met mensen die de streek kennen? De kleine, maar uitstekende reisorganisator Xplore The North, vertelt je graag tot in detail hoe gemakkelijk het is om te genieten van een heerlijke lapland vakantie! Je vindt er niet alleen een zeer gepassioneerd team voor het noorderlicht, maar ook deskundig advies en uiteraard zeer unieke reizen. Bij Xplore The North heeft elk seizoen iets in petto voor je! Neem een kijkje op de site xplorethenorth.be en ontdek het ruime aanbod met:

  • De beste resort voor je uitgekozen
  • Lapland reizen (Zweden en Finland)
  • Noorderlicht reizen
  • Avontuurlijke reizen (grensverleggende expedities)